+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
sekretar[at]flu.bg.ac.rs

О галерији

Галерија ФЛУ и Галерија „Излози“

Оба излагачка простора Факултета ликовних уметности позиционирана су ка Кнез Михаиловој, у централној градској зони. Галерија ФЛУ основана је 1979. године и од тада је у њој одржано преко 1.000 изложби везаних за презентације рада Факултета, а пре свега магистарских студија. У складу са променама које се дешавају у реформи наставе на Факултету, Галерија прати те промене и уобличава своју излагачку физиономију. Стручно-оперативни послови, као подршка реализацији уметничкоистраживачких  пројеката Факултета, свакодневна је активност Галерије, што подразумева изложбе основних, специјалистичких, а сада и докторских студија и сарадника и професора Факултета. Такође се у Галерији представљају публикације, одржавају предавања, организују радионице, разговори, трибине… Све је усмерено ка транспарентности рада Факултета и афирмацији квалитета резултата наставних процеса. Препознавање и промовисање појединачних иновативних иницијатива уметничке праксе и савремених стваралачких тенденција највиталнија је галеријска активност. Важно галеријско поље деловања, поред пласмана у резултатима и достигнућима савладавања основног програма, јесу подстицање развоја и реализација пројеката који третирају уметничке садржаје блиске експериментима, неговања савремености, инвентивности и  учешћа у креирању виталне уметничке сцене.

При Галерији је организована документациона база која се бави прикупљањем и компјутерском обрадом документационе грађе о уметничком и научноистраживачком раду професора, сарадника и студената Факултета, о историји саме институције, као и о делатности свих галеријских простора Факултета. Преко ове информационе базе (библиографије, текстови, реферати, извештаји, прес клипинг, фото и видео документација) обављају се контакти са електронским и писаним медијима, припремају се информације и саопштења за јавност, спотови, као и грађа за значајне публикације Факултета, Facebook и сајт Галерије ФЛУ.
У току свог тридесетогодишњег рада реализована је и богата међународна размена с другим високошколским установама овог типа, као што су колеџи из Велике Британије (Edinburgh College Of Art, Royal College Of Art – London, St. Martins), затим бројни амерички универзитети, као и академије из Беча, Минхена, Будимпеште и Париза.

Иако суштински везани за сам програм Факултета, излагачки простори ФЛУ, све широм афирмацијом савремених тенденција и учешћем у значајним градским манифестацијама које се тичу визуелне уметности, превазилазе модел школске академске галерије. Деловање у областима савремене визуелне уметности и културне продукције развија галеријску активност поред уметничких изложби, инсталација, фестивала, електронских медија ка дизајну, фотографији, видеу, перформансу, архитектури, моди, науци, новим технологијама…

Галеријска служба води рачуна и о збирци уметничких дела који поседује Факултет ликовних уметности. Збирка се састоји од радова некадашњих професора Факултета ликовних уметности, као и од својевремено (60-их и 70-их година) откупљених студентских радова.

Нешто млађи излагачки простор  „Излози“, који функционишу две деценије али у реконструисаној и прилагођеној за квалитетније излагање форми тек пет година, специфичан је галеријски простор у дијалогу са посматрачима/шетачима, излозима продавница и локала унутар пешачке зоне и намењен је за (не)уметничке конзументе и самим тим често својим садржајем полемички реагује на појаве на уметничкој, друштвеној и политичкој сцени. Изложен је најчешће истраживачки и стваралачки максимум професионално оријентисаних појединаца и група као најинтензивнији и најкомуникативнији процес започет на ФЛУ.

Галерија ФЛУ и Галерија „Излози“ су мултимедијална радна платформа ФЛУ, отворена за све учеснике у креирању иновативне и едукативне  културне и медијске атмосфере.

Савет Галерије ФЛУ
Бојана Бурић, уметнички директор ФЛУ
Јелена Спаић, кустос Галерије ФЛУ
Катарина Зарић, ванредни професор
Габриел Глид, ванредни професор
Симонида Рајчевић, асистент

Тим Галерије Флу:
Тиа Кнежевић, кустос Галерије ФЛУ
E mail: galerijaflu[at]flu.bg.ac.rs
др Oливeрa Eрић
дoктoр тeoриje дрaмских умeтнoсти, мeдиja и културe
кустoс-дoкумeнтaристa ФЛУ
E mail: olivera.eric[at]flu.bg.ac.rs

Радно време:
понедељак – петак: 10-20х
субота: 10-14х

ГАЛЕРИЈА ФЛУ
Кнез Михаилова 53
11 000 Београд
тел. 011/ 2635 952
e-mail: galerijaflu@gmail.com
FB Page: Galerija Flu