+381 (0)11 21 81 214, Pariska 16, 11000 Beograd
stsluzba[at]flu.bg.ac.rs

Najava izložbe

Fakultet likovnih umetnosti od četvrtka 12. aprila, u svoja tri galerijska prostora, Galeriji FLU, galeriji IZLOZI i galeriji Centra za grafiku i vizuelna istrazivanja AKADEMIJA, ugostiće studente i profesore Departmana za grafiku Varšavske Akademije lepih umetnosti.

 Wilanów Genius Loci – dva ugla posmatranja

Studenti Departmana grafike Akademije lepih umetnosti, Varšava, Poljska

Četvrtak,  12. april u 19 časova

Galerija FLU, Galerija IZLOZI, Knez Mihailova 53

  Homobotanicus Agnieszka Cieslinska

Četvrtak 12. april u 19:30 časova

Galerija Centra za grafiku i vizuelna istrazivanja AKADEMIJA, Pariska 16

Izložbe su otvorene do 25. aprila

 Realizaciju izložbi pomogla ambasada Republike Poljske u Beogradu

 U okviru svojih međunarodnih akademskih aktivnosti Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu uspostavio je saradnju sa  Akademijom lepih umetnosti iz Varšave (Poljska). Ova obrazovna institucija jedna od najznačajnih umetničkih škola u Poljskoj, a zahvaljujući svom uvek inovativnom kurikulumu tokom dugogodišnjeg delanja, predstavlja poseban deo njene kulturne baštine.

Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu od četvrtka 12. aprila, u svoja tri galerijska prostora, galeriji FLU, galeriji IZLOZI i galeriji Centra za grafiku i vizuelna istrazivanja AKADEMIJA, ugostiće studente i profesore Departmana za grafiku Varšavske Akademije lepih umetnosti.

U Galeriji FLU i galeriji IZLOZI zainteresovana publika imaće prilike da se upozna sa radovima studenata druge godine, nastalim u okviru projekta Wilanów Genius Loci dva ugla posmatranja. Wilanów Genius Loci poduhvat je nastao kao zajednički rad Odseka za teoriju savremene grafike i Studija za grafiku koji vodi profesorka  Agnieszka Cieslinska, u čijoj realizaciji su učestvovale Akademija lepih umetnosti i Fondacije „Marijuš Kazana”. Mladi autori okupljeni su oko zajedničke inspirativne tačke: Palata u Vilanovu i njena okolina. Rad na projektu trajao je nekoliko meseci i obuhvata metodičan pristup koji podrazumeva opis celokupnog stvaralačkog procesa i njegove grafičarske rezultate.

 Galerija Centra za grafiku i vizuelna istrazivanja AKADEMIJA ugostiće umetnicu i profesorku na čelu Studija grafike varšavske Akademije, Agnieszku Cieslinsku. Ciklus radova HOMOBOTANICUS  prikaz je intimnog imaginarijuma u kome prebivaju fantazmagorične predstave, metamorfirane biljke u humanoidna bića.

Izjava  umetnice: ,,Godinama, fokus mog rada je figuracija,  promatranje ljudske figure  i njene  trasnformacije.  U izvođenju mojih grafika koristim se tradicionalnim tehnikama koje podrazumevaju rad na metalnim pločama. Moje grafike su rezultat kombinovanja više matrica  pripremljenih u različitim tehnikama“.