+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
stsluzba[at]flu.bg.ac.rs

Изложба Зорана Тодоровића

Зоран Тодоровић

Галерија ФЛУ

28. новембар – 6. децембар 2016.

У Галерији ФЛУ од 28. новембра до 6. децембра биће представљена изложба Зорана Тодоровића поводом ступања у звање ванредног професора за ужу уметничку област Нови медији на Факултету ликовних уметности у Београду. Радови на изложби представљају један сегмент ауторовог  укупног уметничког, научног и педагошког рада којим се представио као кандидат за ступање у звање ванредног професора.

За Зорана Тодоровића оквир самог ликовног дела као циља је претесан, циљ истраживања је сложена животна ситуација и спојеви фактора који за аутора превазилазе класични уметнички приступ. Његово уметничко истраживање није сама презентација једнозначног резултата, већ одређење постаје систем радњи и испитивања који обрађују питања и могуће одговоре појава које аутор бира по приоритетима. Дакле, уметничка средства постају подршка и пут до могућих одговора. Уместо ескапизма аутор бира суочавање, могућу иритацију, провоцирање реакција посматрача. Уметност овде није ради саме себе, важни су одговори који се намећу и вољом посматрача и њиховим утисцима. Аутор користи сваку врсту реакције за своје виђење истине коју до одређене мере води као модератор у контакту са другом страном. Опет као и у старијим радовима, неспојивост по наметнутим или устаљеним корективима, постаје могућа као проблем и постаје резултат. У  пракси Зорана Тодоровића иако је процес испраћен до краја, сваки крајњи домет постаје нова тачка поласка за ново гранање истраживања.

Из извештаја комисије за избор кандидата у звање ванредног професора ФЛУ

Зоран Тодоровић (Београд, 1965)

Дипломирао је на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 1992, магистрирао 1995. и докторирао 2011. године. Тренутно је у звању ванредног професора на ФЛУ; на коме је запослен од 1998. године као асистент и од 2006. године у звању доцента. Води наставу на предмету Трансмедијска истраживања. Активно је учествовао  у  оснивању модула Нови медији. Излаже самостално и групно од 1992. године у институцијама, галеријама и на и фестивалима нових медија: МСУВ, Нови Сад; Салон МСУ, Београд; Галерија Ремонт, Београд; МСУ, Загреб; Artspace, Сиднеј;  Ars elektronica, Линц; ZKM, Карлсруе;  NRLA, Глазгов – Перт; Lux Centar, Лондон; Трансмедијале, Берлин; Видео маратон, Њујорк; World  Information, MSU Beograd; Blood and Honey – Essl Collection, Беч;  Austrian Cultural Forum, Њујорк. Представљао је Србију на 53. бијеналу у Венецији. Добитник је награде 41. октобарског салона. Његови радови се налазе у значајним музејима и приватним колекцијама, међу којима су Музеј савремене уметности у Београду и Музеј савремене уметности Војводине у Новом Саду.  Периодично објављује есеје и текстове о свом раду и о уметности. О радовима Зорана Тодоровића писали су Ј. Денегри, М. Шуваковић, С. Винч, М. Потер, Б. Димитријевић, М. Пандиловски, Ј. Чубрило, С. Кацунко, Џ. Кларк.

www.zorantodorovic.com