+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
stsluzba[at]flu.bg.ac.rs

УРОШ ПРЕДИЋ-ЦРТЕЖИ И СТУДИЈЕ

УРОШ ПРЕДИЋ-ЦРТЕЖИ И СТУДИЈЕ ИЗ ЗБИРКЕ ФАКУЛТЕТА ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

Изложба Урош Предић-цртежи и студије из збирке Факултета ликовних уметности у Београду настала је као завршна фаза пројекта који је реализован са циљем да по први пут, у целини, стручној јавности и публици буду представљена 22 цртежа и студије овог уметника, који се чувају у збирци Графичког одсека Факултета ликовних уметности у Београду. Изложби је претходила конзервација радова, у сарадњи са Тијаном Лазић, доцентом на Модулу за конзервацију и рестаурацију слика и уметничких дела на папиру ФПУ, и писање студије, ауторке Александре Кучековић, доцента на Одсеку за теорију ФЛУ.

Урош Предић је 1948. године тадашњој Академији ликовних уметности и њеним студентима поклонио своје најраније студентске цртеже из осме деценије деветнаестог века и припремне студије за слике из двадесетих и тридесетих година двадесетог века. Имајући у виду значај узора и посвећеног рада, као и неопходности наставних средстава, која су у оскудним условима након Другог светског рата, на Академији ликовних уметности у Београду недостајала, Предић је одабрао оне цртеже и студије за које је сматрао да ће у највећој мери тадашњим студентима ублажити овај проблем и помоћи им у њиховом стваралачком развоју.

Данас ови радови представљају значајан допринос у вредновању целокупног опуса уметника и његовог места у развоју српског сликарства с краја деветнаестог и прве половине двадесетог века. Као куриозитет збирке издваја се студија женског акта, мотива који није чест у стваралаштву Уроша Предића. Истовремено кроз цртеже из колекције ФЛУ могу да се прате промене у наставним програмима на европским Академијама, превасходно бечкој и минхенској, на којима долази до сажимања идеалистичног и реалистичног приказивања људске фигуре у уметности. У ове радове су уткани различити нивои тумачења кроз које се истовремено прати уметников развој и утицај тадашњих академских токова на њега, али и стање друштва и образовања у условима након Другог светског рата.

Изложба у Галерији Факултета ликовних уметности може да се посети до 30. децембра 2016. Током трајања изложбе биће организована предавања и стручна вођења.

Пројекат је реализован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Секретаријата за културу Града Београда.