+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
stsluzba[at]flu.bg.ac.rs

Геометрија металургија

Позивамо Вас на отварање изложбе

Геометрија металургија

Јована Достанића

добитника Велике награде Факултета ликовних уметности

Риста и Бета Вукановић, сликари

Отварање ће се одржати 30. јануара у 19 часова

у Галерији Факултета ликовних уметности

Изложба може да се посети до 10 . фебруара 2017. године

Серију под називом “Геометрија металургија” чине радови базирани на проучавању геометрије и начина на који се артикулише у простору. Успостављање визуелне равнотеже елемената, од којих се гради уметничко дело, представља основни принцип којим се руководим у компоновању целине. На тај начин покушавам да постигнем уравнотежену композицију, која се апстрактним радовима успоставља као естетска вредност која произилази из распореда облика, линија и површина.

Радови из ове серије изведени су у металу, уз примену брушења, сечења, варења и брунирања којим излажем површине, заједно са корозивним супстанцама, киселинама и бојама. Начином примене ових технолошких поступака, који афирмишу равну површину као основни конститутивни елемент којим се конституишу геометријска тела, напушта се традиционално схватање скулптуре које се обично везује за моделацију којом се гради фигуративна скулптура. На овим металним рељефима приказано је излажење у простор пробијањем површине геометријским обликом.

 Основни проблеми који су разматрани у оквиру компоновања/формирања скулптура обједињених под називом “Геометрија металургија” подразумевају пробијање дводимензионалних површина са тродимензионалним геометријским облицима како би се кроз њихову “комуникацију” успоставио композициони склад. Такође, ови радови, испитују односе чистих боја метала са површинама изложеним различитим начинима нагризања материјала. Потреба за симплификацијом и увођењем математичких структура присутна је у свим представљеним радовима који чине три сегмента поставке: серију рељефних елемената, просторних минијатура и рељефа великог формата.