+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
stsluzba[at]flu.bg.ac.rs

Академија ликовних уметности Xi’ An, Кина

У понедељак 3. априла у изложбеним просторима Факултета ликовних уметности

Галерији ФЛУ и ИЗЛОЗИМА

биће постављене изложбе радова професора и студената Академије ликовних уметности из Xи’Ан-а, Кина

Позивамо Вас да присуствујете отварању обе изложбе у  Галерији ФЛУ у 19 часова

Akademija likovnih umetnosti Xi’ An, Kina

Радови професора са Одсека за традиционално кинеско сликарство

Галерија Факултета ликовних уметности 3 –  13. април 2017. године

 Изложба радова  професора са Одсека за традиционално кинеско сликарство Академије ликовних уметности из  Xi’ An-а реализује се захваљујући  развијеној међуакадемијској сарадњи и размени професора и студената,  која је успостављена у претходном периоду са Факултетом ликовних уметности, Универзитета уметности у Београду.

Са идејом да се публици представи савремени приступ традиционалном кинеском сликарству, кога карактерише дуга историја  и оријентални уметнички израз, изложбом се истовремено афирмише настојање за успостављањем веће сарадње ова два универзитета. Основан 1957. године, Одсек за традиционално кинеско сликарство, формирао се као резултат свеобухватних реформи за обуку кадрова на националном нивоу. Одсек је такође квалификован за спровођење наставе у оквиру докторских уметничких студија, а Академија ликовних уметности у Xi’ An-у  оцењена је као  једна од водећих/кључних образовних, уметничких институција у провинцији Shaanxi, која је позната као централна област у погледу образовања, са развијеном мрежом факултета и универзитета.

Од свог оснивања, на Одељењу/Одсеку за кинеско традиционално сликарство одшколовано је више од 2000 студента основних студија, око 500 мастер студента и 10 доктораната. Данас на Одсеку постоје издвојене студије -радионице за фигуративно и пејзажно сликарство, а у оквиру наставног тима запослена су  два професора на националном и два на покрајинском нивоу. Одсек је посвећен савременим студијама традиционалне кинеске ликовне уметности и образовању висококвалификованог наставног кадра.

Професори и студенти су добитници бројних награда, међу којима су International Art Awards, под покровитељством Wu Zuoren International Fine Arts Foundation, као и бројних златних, сребрних и бронзаних медаља на претходним Националним изложбама.

Изложба радова на папиру, чији аутори су професори са Одсека за кинеско традиционално сликарство, отворена је у Галерији Факултета ликовних уметности до четвртка, 13. априла 2017. године.