+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
stsluzba[at]flu.bg.ac.rs

Изложба професора и студената графичког одсека Краљевске Академије Лепих Уметности Антверпена

Позивамо Вас да присуствујете отварању изложбе професора и студената графичког одсека Краљевске Академије Лепих Уметности Антверпена,

у Галерији Факултета ликовних уметности 25. маја у 19 часова.

Изложбу ће отворити  асистент и професор Сања Томић и професор Peter Bosteels, декан графичког одсека Краљевске Академије Лепих Уметности Антверпена.

Испред Факултета ликовних уметности обратиће се професор Димитрије Пецић, декан.

Краљевска Академија Лепих Уметности Антверпена једна је од четири најстарије уметничке академије у Европи, заједно са онима у Паризу, Риму и Фиренци. Једна је од водећих академија у Белгији. Основана  1663. године,  недавно је прославила  јубилеј којим је обележено  350 година од њеног формирања.  Препозната је, од самог оснивања,  као уметничко – образовна институција на којој се  тежи високом нивоу образовања на пољу ликовних уметности, уз истовремено неговање значаја вештине и занатског аспекта израде уметничких радова. Такође, врло важна компонента образовања је инкорпорирање концепта у визуелни израз. Систем образовања заснован на раду студената у атељеима, усмерен је ка обједињавању поменутих аспеката, што им истовремено омогућава примену стечених вештина у складу са личним сензибилитетом. На крају студија, дипломци су оспособљени да изразе своју креативност на највишем професионалном нивоу, без сметњи проузрокованих немогућношћу реализације замишљеног пројекта. Академија препознаје индивидуални приступ као најважнију карактеристику свог образовног приступа. Студенти су подстакнути да дубински истражују оно што желе да изразе, а наставно особље подстиче студенте да непрекидно превазилази ограничења почетних идеја.  Студије засноване на индивидуалном приступу се продубљују и усавршавају током четворогодишњег рада на академији, при чему се сваке године савлађују различите графичке технике, да би се студенти на крају определили за једну од њих или комбинацију различитих техника.

На изложби ће бити представљен избор графика студената постдипломских студија, свршених студената и професора. Различити карактер радова  сведочи о индивидуалном путу  који је свако од  студента прошао у достизању одређеног нивоа развоја у техничком и концептуалном смислу. Радови свих аутора су јединствени по садржају и изразу. Једину заједничку спону представља  њихова љубав према медију графике,  визуелне уметности и тежња ка достизању високог нивоа у раду, који се очекује од студената на Краљевској Академији Лепих Уметности Антверпена.

Изложене књиге уметника рађене су током треће  године основних академских студија, када је рад на њима један од основних задатака. Иако представљају скуп графика, књиге уметника су више од тога, оне морају бити уметнички предмети саме по себи.

професор Peter Bosteels

декан графичког одсека Краљевске Академије Лепих Уметности Антверпена