Doktorski umetnički projekat Jadrana Krnajskog

GALERIJA FAKULTETA LIKOVNIH UMETNOSTI

KNEZ MIHAILOVA 53

JADRAN KRNAJSKI

IZLOŽBA SLIKA

19.03 – 28.03 2018

DOKTORSKI UMETNIČKI PROJEKAT

LINIJA – IZVOR MOGUĆNOSTI VIZUELNE IGRE U DVODIMENZIONALNOJ POVRŠINI FIGURATIVNE SLIKE

Predmet rada doktorskog umetničkog projekta zasniva se na istraživanju mogućnosti vizuelne igre u dvodimenzionalnom prostoru slike, koju omogućava linija, u figurativnom slikarstvu.

Prostor u slici zauzima vrlo važno mesto u mom slikarskom radu. On je uvek predstavljen  plitkom “scenografijom”, koja je jasno idejno definisana i precizno teritorijalno omeđena. Detalji koji naseljavaju moje naslikane scenografije su dugo birani i pažljivo razmeštani i sve to zajedno čini jedinstvenu zaokruženu celinu.

Teme koje sam do sada obrađivao uvek su mi bile prostorno zanimljive i inspirativne (kutije, bombonjere, zastave, kuće, planinski vrhovi, portreti, grad, šume).

Poligon moga istraživanja u slici biće sastavljen od plošnih površina boja i linija. Navedene teme, koje ću likovno obrađivati, biće oblikovane linijom i postavljene u središnji deo slike. Oblik i pozadinu povezivaće linije koje ću postavljati unutar njih. U linijski zatvoren oblik teme (vatra, devojka, gitara…) i u pozadinu, u odnosu na linije u slici, dodavaću manje oblike pomoću kojih ću pokušati da stvorim iluziju prostora.

Suština  istraživanja je da unutar plošnih slika bude ostvarena iluzija dubine, što za mene predstavlja zanimljiv izazov.Boja će imati ulogu da naglasi dvodimenzionalni karakter slike. Osnovni kolorit će biti sveden i na slikama će se naći najviše pet različito obojenih površina.

Osnovna karakteristika ove serije radova je izrazita prisutnost likovnog elementa linije i značajna uloga koju ona ima u slici.

BIOGRAFIJA.

Jadran Krnajski

Rođen 1961. godine u Puli, Hrvatska.

Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek, 1988. godine u klasi prof. Milice Stevanović. Zvanje magistra iz oblasti slikarstva, stekao je 1991. godine u klasi prof. Milice Stevanović.

Izbor samostalnih izložbi

 1991. Magistarska izložba, Galerija FLU, Beograd
 1993. Dom omladine, Beograd
 1995. Tribina mladih, Kulturni centar Novi Sad, Novi Sad
 1997. Galerija ’73, Beograd
 2000. Galerija ULUS, Beograd (i 2008.)
 2000. Gradska galerija Užice, Užice
 2004. Kulturni centar Beograda, Beograd
 2005. Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica
 2007. Moderna Galerija Lazarevac, Lazarevac
 2013. Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd, (i 1995.)
 2015. Galerija ATRIJUM Biblioteke grada Beograda, Beograd

kontakt: 063 781 56 47

jadrankrnajski@yahoo.com  jadrankrnajski.weebly.com