+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
sekretar[at]flu.bg.ac.rs

Катарина Зарић

Катарина Зарић (Београд 1966), графичар

Дипломирала је на Факултету Ликовних уметности у Београду 1990. године на графичком одсеку. Постдипломске студије је завршила 1993. на истом одсеку ФЛУ. Исте године примљена је на радно место асистента на графичком одсеку. У звање ванредног професора изабрана је 2009.

Од 1988. редовно излаже графике, слике и цртеже у земљи и иностранству. До сада је учествовала на преко 150 групних излагања од којих су најзначајније изложбе Београдског круга, галерија Графички колектив, Октобарски салон УЛУС-а, Пролећна и Јесења изложба УЛУС-а, Изложбе графике малог формата Лођ, Пољска, Бијенале графике Гамлебиен, Фредрикстад, Норвешка, Бијенале минијатуре, Горњи Милановац, Бијенале графике, Мастрихт, Холандија, Бијенале графике у Биели, Италија, тријенале графике „Минијатуре 8“, Норвешка, Бијенале графике у Канагави, Јапан, Бијенале графике Кремона, Италија, Медјународна изложба графике, Есте, Италија, Интрнационална изложба графике у Оуренсу, Шпанија. Поред групних излагања до сада је отворила 24 самосталне изложбе у земљи и иностранству, почевши од 1991. године. Излагала је у Шведској, Немачкој, Италији, САД, Чешкој и Француској.

Добитник је тринаест домаћих и међународних награда од којих су најзначајније: Награда „Мали печат“, Галерија графички колектив, 2000, Београд, Награда за графику, галерија градске куће, Милано Италија 2003, Гран При за графику на међународном тријеналу у Шамалијеу, Француска 2003, Прва награда на међународном конкурсу „Le nuove porte di Belgrado 2006“, Специјална награда за екс либрис Анкара, Турска 2007, Велика награда за сликарство на изложби „Богатство различитости“, Ковин, 2011, Награда „46.Златно перо Београда“ за илустрацију београд 2011. Учествовала је на међународним радионицама и пројектима: демонстрација и изложба у оквиру „Отвореног графичког атељеа“ , сарадња са уметницима из САД, Лори Кристмастри, Гарнером Талисом и Џин Финли 1990, учешће у раду међународног пројекта „Printline“ са графичарима из Њујоршке радионице „Lower east side print workshop“ 1999. Учешће у интернационалном пројекту „Le nuove porte di Belgrado“, рад у тиму Кјаре Висентин, Рим, Италија.

Поред рада у графици и сликарству бави се илустрацијом.

Литература:

– A. Berni: Katarina Zarić, Galleria „Falteri“, Firenze 2003.

Кулa, 2008, aквaтинтa у двe бoje, 47 x 30 цм

Професори

Погледајте професоре Факултета ликовних уметности на другим одсецима