+381 (0)11 21 81 214, Париска 16, 11000 Бeoгрaд
stsluzba[at]flu.bg.ac.rs

Најава изложбе

Факултет ликовних уметности од четвртка 12. априла, у своја три галеријска простора, Галерији ФЛУ, галерији ИЗЛОЗИ и галерији Центра за графику и визуелна истразивања АКАДЕМИЈА, угостиће студенте и професоре Департмана за графику Варшавске Академије лепих уметности.

 Wilanów Genius Loci – два угла посматрања

Студенти Департмана графике Академије лепих уметности, Варшава, Пољска

Четвртак,  12. април у 19 часова

Галерија ФЛУ, Галерија ИЗЛОЗИ, Кнез Михаилова 53

  Homobotanicus Agnieszka Cieslinska

Четвртак 12. април у 19:30 часова

Галерија Центра за графику и визуелна истразивања АКАДЕМИЈА, Париска 16

Изложбе су отворене до 25. aприла

 Реализацију изложби помогла амбасада Републике Пољске у Београду

 У оквиру својих међународних академских активности Факултет ликовних уметности у Београду успоставио је сарадњу са  Академијом лепих уметности из Варшаве (Пољска). Ова образовна институција једна од најзначајних уметничких школа у Пољској, а захваљујући свом увек иновативном курикулуму током дугогодишњег делања, представља посебан део њене културне баштине.

Факултет ликовних уметности у Београду од четвртка 12. априла, у своја три галеријска простора, галерији ФЛУ, галерији ИЗЛОЗИ и галерији Центра за графику и визуелна истразивања АКАДЕМИЈА, угостиће студенте и професоре Департмана за графику Варшавске Академије лепих уметности.

У Галерији ФЛУ и галерији ИЗЛОЗИ заинтересована публика имаће прилике да се упозна са радовима студената друге године, насталим у оквиру пројекта Wilanów Genius Loci два угла посматрања. Wilanów Genius Loci подухват је настао као заједнички рад Одсека за теорију савремене графике и Студија за графику који води професорка  Agnieszka Cieslinska, у чијој реализацији су учествовале Академија лепих уметности и Фондације „Маријуш Казана”. Млади аутори окупљени су око заједничке инспиративне тачке: Палата у Виланову и њена околина. Рад на пројекту трајао је неколико месеци и обухвата методичан приступ који подразумева опис целокупног стваралачког процеса и његове графичарске резултате.

 Галерија Центра за графику и визуелна истразивања АКАДЕМИЈА угостиће уметницу и професорку на челу Студија графике варшавске Академије, Agnieszku Cieslinsku. Циклус радова HOMOBOTANICUS  приказ је интимног имагинаријума у коме пребивају фантазмагоричне представе, метаморфиране биљке у хуманоидна бића.

Изјава  уметнице: ,,Годинама, фокус мог рада је фигурација,  проматрање људске фигуре  и њене  траснформације.  У извођењу мојих графика користим се традиционалним техникама које подразумевају рад на металним плочама. Моје графике су резултат комбиновања више матрица  припремљених у различитим техникама“.