Светлана Волиц

Светлана Волиц (Београд 1974), визуелна уметница

Дипломирала је сликарство 1999. године на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи проф. Чедомира Васића. Магистрирала је сликарство код истог професора 2002. године. Од 2014. године ради као асистент на сликарском одсеку ФЛУ у Београду, на ком похађа и докторске уметничке студије.

Реализовала је 10 самосталних изложби и учествовала на преко 50 групних изложби, симпозијума и фестивала у земљи и иностранству (Македонија, Чешка Република, Црна Гора, Естонија, Латвија, Мађарска, Бугарска, Италија, Грчка, Канада и САД).

Аутор је великог броја видео инсталација, које су излагане у галеријама и јавним просторима. Многе од њих су рађене да егзистирају само у одабраном специфичном простору, site-specific пројекти. Један је од аутора пројекта Scene Design 02 – site: Krstac, који је био изложен на 9. интернационалној изложби архитектуре LA BIENNALE DI VENEZIA”, павиљон Србије и Црне Горе, Венеција, Италија, 2004.
Дизајнер је сцене и видео радова за 17 позоришних представа и сценских догађаја. Ликовно је уредила и дизајнирала велики број књига.

Дела јој се налазе у различитим колекцијама у Србији и иностранству. Стипендиста је фондације CEC ArtsLink из Њујорка, САД, 2013.

Сликарство, видео инсталација, фотографија, графички и сценски дизајн, медији су који је подједнако занимају и у којима се изражава.

www.svetlanavolic.in.rs

Литература:

– Предраг Терзић: Рефлексије из оштећеног живота, каталог изложбе „Архитектура сећања / унутрашњи пејзаж“, издавач „Савремена галерија Зрењанин“, 2013.
– Предраг Терзић: Да ли сте икада желели да промените угао гледања на свет, каталог изложбе „Присуство“, издавач „Продајна галерија Београд“, 2012.
– Denisa Vaclavova, Tomaš Žižka: Site-specific, издавач „Prague Stage Publishing House“, Праг, Чешка република, 2008.
– Diana Ivanova, Mariana Assenova, Nikolay Bojkov, Radmila Mladenova: 5 Years Goat Milk-The Festival of Memories in Bela Rechka, издавач „Нова Култура“, Софија, Бугарска, 2008.
– Montenegrin Eco-logic lab, 9th International Exhibition of Architecture, La Biennale di Venezia, приредила Бојана Цвејић, издавач „Народни музеј Цетиње, 2004.
– Милета Продановић: Одсјај земље, каталог изложбе слика, Галерија Стара Капетанија Земун, 2001.

1. Видео инсталација ПРИСУСТВО, Продајна галерија Београд, 2012, димензије: 2×2.5x8m, материјал: видео рад у трајању од 16 минута пројектован на 5 полупровидних тканина

2. Видео инсталација ПРИСУСТВО, Продајна галерија Београд, 2012, димензије: 2×2.5x8m, материјал: видео рад у трајању од 16 минута пројектован на 5 полупровидних тканина

3. Фотографија из циклуса УНУТРАШЊИ ПЕЈЗАЖ, 2010-2012, 100x66cm

4. Фотографија из циклуса УНУТРАШЊИ ПЕЈЗАЖ,, 2010-2012, 100x66cm

Професори

Погледајте професоре Факултета ликовних уметности на другим одсецима