Весна Кнежевић

Кнежевић Весна, (Београд, 1959), сликар

Основне студије завршила је на Факултету ликовних уметности у Београду 1983. године у класи професора Раденка Мишевића, а затим и магистарске студије на истом факултету 1985. године. Ради као асистент на ФЛУ у Београду од 1997. године и као доцент од 2005. Тренутно је на докторским студијама на ФЛУ у Београду.

Члан је УЛУС-а од 1983. год.

Самостално излагала више пута у Београду, као и у Чачку, Тузли, Кикинди, Зрењанину, Петровцу, Деспотовцу, Херцег Новом… Излагала на преко стотину групних излозби у земљи и иностранству. Излагала у Француској, Русији, Италији, Мексику, Пољској, Бугарској, Грчкој, Аустрији, Енглеској, Аргентини, итд…

Добитник је више награда од којих су најважније, награда из Фонда Николе Граовца (на ФЛУ), награда на излозби Новопримљени чланови УЛУС-а, награда за сликарство, прва награда Златаре Мајданпек у Мајданпеку, награда „Моша Пијаде” – стипендија за студијски боравак у Паризу, „Златна Палета“ награда за сликарство града Београда и награда Јесењег салона – УЛУС-ова награда.

Самостално, са Радомиром Кнежевићем или као део тима извела је више мурала у Београду, Љубовији, Бару, Пироту, као и у Дидимотихону (Грчка).

Под покровитељством Министарства Омладине и Спорта Републике Србије води пројекат израде мурала у оквиру акције „Карактером Против Насиља“, од 2007. године. Остварено је 27 мурала на зидовима дрзавних институција на преко 1750 квадратних метара. Направила визуелно решење за метро станицу Прокоп, где је направљено 10 мурала студената ФЛУ. Године 2010. у сарадњи са професором Р. Кнезевићем водила је Летњу школу мурала Универзитета Уметности, када су изведени мурали у Ресавици.

Литература:

– B.Burić: A Contribution to the Problem of Women’s Figuration in the Art of the Last Two Decades, Pro Femina, special issue, Beograd 1997.
– Н. Кусовац: Сликарство у Србији после 2000. године, у „Погледи-Overviews: Време уметности-Age of arts“, зборник радова (уредник Ж. Иванишевић), Београд, 2003.

Пoљубaц, 2009, уљe нa плaтну, 144 x 180 цм

Професори

Погледајте професоре Факултета ликовних уметности на другим одсецима