Зоран Димовски

Зоран Димовски (Београд 1966), сликар и графичар

Године 1988. започео студије на Факултету ликовних уметности у Београду. 1993. године дипломирао у класи професора Момчила Антоновића. 1995. године завршио постдипломске студије. Сада је на докторским студијама на на ФЛУ у Београду.

На ФЛУ у Београду предаје од 2000. године у својству асистента, а од 2008. године изабран је за доцента.

Од 1990. године приредио преко двадесет самосталних изложби у земљи (Београд, Нови Сад, Зрењанин, Ужице, Чачак). Слике, графике, инсталације и видео радове излагао је у многим градовима у земљи, као и у иностранству – Лима, Варна, Љубљана, Токио, Венеција, Беч, Краков, Таипеи, Лондон, Стокхолм, Тел Авив, Сан Франциско, Пасадена, Берген, Турку, Кyјото, Праг, Вилниус…

За досадашњи рад Зоран Димовски је награђиван у земљи. Признања која се посебно истичу су: Награда за слику на Октобарском салону 1995. године, награда на Интернационалном бијеналу „Сува игла“ у Ужицу 1996, Награда Мали Печат – Графички Колектив Београд 1997, Политикина награда из Фонда „Владислав Рибникар“ за 1998.

Извео је неколико радова у јавном простору, а на конкурсу за реконструкцију ентеријера Народне библиотеке Србије (2006. године) добио је трећу награду.
Учествовао је на Отвореном графичком атељеу у београдском Народном музеју, 1997. године, као и у раду других летњих школа и ликовних колонија.

Радови му се налазе у збирци Музеја савремене уметности у Београду и многим приватним колекцијама.
Литература :

– Љ. Слијепчевић: Примери лирске апстракције у новијој графици, (текст у каталогу), Салон Музеја савремене уметности, Београд, октобар 1997.
– Л. Meрeник: Зoрaн Димoвски, Сaлoн MСУ. Бeoгрaд, 1998.
– A. Pardo: Morley Gallery, London, 2002.

Професори

Погледајте професоре Факултета ликовних уметности на другим одсецима