O biblioteci

Biblioteka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu je formirana i počinje sa radom neposredno nakon osnivanja Akademije likovnih umetnosti 1937. godine. Redovnim prilivom publikacija, kupovinom ili poklonima, fond Biblioteke se uvećavao i dobijao na značaju i vrednosti. Retka  bibliofilska izdanja, s jedne strane i brojni  savremeni izložbeni i monografski katalozi, s druge strane, pored osnovnog fonda koji se dopunjuje aktuelnim sadržajima iz oblasti likovne teorije i umetnosti čine i nekoliko poklon-zbirki koje su ovoj Biblioteci dale poseban pečat, a to su legati  Đorđa Andrejevića Kuna, Nade Andrejević Kun, Olge Barbeza, Vladimira Veličkovića, Koste Bogdanovića, Đorđa Ilića,  Balše Đurića.

Po tipologiji Biblioteka FLU  pripada kategoriji visokoškolskih biblioteka koje omogućavaju sticanje akademskog obrazovanja i akademskih titula, a program njenog rada i principi nabavke publikacija koncipirani su sa ciljem zadovoljavanja umetničko-obrazovnih i teorijskih zadataka i interesovanja studenata, nastavnika i saradnika Fakulteta. Kao takva neposredno je vezana za proces kako teorijske tako i umetničke nastave na Fakultetu i obezbeđuje svu neophodnu ispitnu literaturu propisanu od strane predmetnih nastavnika.

Biblioteka FLU je član Zajednice biblioteka univertziteta u Srbiji i čini deo sistema u mreži biblioteka koje objedinjuje Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ kao matična biblioteka univerziteta. Biblioteka FLU svoj rad realizuje prema Zakonu o bibliotečko informacionoj delatnosti i po standardima za obavljanje bibliotečkog poslovanja.

Knjižni fond Biblioteke FLU odlikuje se bogatom, a često i jedinstvenom, literaturom iz oblasti istorije i teorije likovnih umetnosti. Publikacije iz drugih srodnih oblasti takođe su zastupljene: primenjena, dramska i muzička umetnost, zatim filozofija, istorija, antropologija itd. Ovakvim je izborom oformljen profil fonda koji odgovara obrazovanju i usavršavanju likovnih umetnika.

Korisnicima biblioteke dostupni su lisni, predmetni i autorski katalozi u čitaonici, kao i online pretraživa  baza podataka. Biblioteka FLU  je uključena u projekat Virtuelne biblioteke Srbije. U sistemu COBISS Srbija  je od 2005. godine i od tada je našim korisnicima omogućena pretraga elektronskih zapisa lokalne baze podataka : E-baza knjiga biblioteke FLU
Objašnjenje i pomoć za rukovanje bazom možete naći na sledećem linku Uvod u COBISS+

Pretraži
Fond Biblioteke FLU čini preko 16 000 monografskih publikacija i 400 naslova inostrane i domaće periodike. Većina publikacija je  smeštena  u dve prostorije koje čine čitaonički i radni prostor. Za korisnike je obezbeđeno 25 mesta i četiri kompjutera sa bežičnim pristupom internetu. Biblioteka pruža usluge primarno studentima osnovnih, master i doktorskih studija,  nastavnicima i saradnicima FLU i drugih fakulteta, ali je otvorena i za sve zainteresovane građane.

Pozajmica publikacija se odvija u skladu sa Pravilnikom o radu Biblioteke FLU.
Publikacije iz fonda Biblioteke FLU  dostupne su  spoljnim korisnicima samo u čitaonici.

Zaposleni u biblioteci:
Isidora Mitrović Angelovski, istoričar umetnosti i bibliotekar
Slađana Garapić, istoričar umetnosti i  bibliotekar

Važna napomena: zbog novonastale epidemiološke situacije može doći do promene radnog vremena Biblioteke FLU. Svaka promena će biti blagovremeno objavljena na stranici Opšta obaveštenja

Radno vreme Biblioteke :

RADNIM DANOM:
od 9 do 19 časova, pauza od 13 do 14 časova, izdavanje knjiga do 18 časova.

SUBOTOM:
od 9 do 13 časova, izdavanje knjiga do 12 časova.

LETNJI REŽIM (jul-avgust):
od 9 do 14 časova, izdavanje knjiga do 13 časova, subotom zatvoreno.

biblioteka FLU1Biblioteka FLU Branko R webBIBLIOTEKA FLU
Rajićeva 10
tel. 011 26 30 635
e-mail: biblioteka@flu.bg.ac.rs