Preobražaj kao metafora igre u umetnosti

Preobražaj kao metafora igre u umetnosti
DOKTORSKI UMETNIČKI PROJEKAT
Jelena Šalinić Terzić
Galerija i IZLOZI FLU
Od 20.aprila do 4.maja 2015.

Crteže i slike koji čine ovaj umetnički projekat smatram jezgrom svoje likovne poetike, čija je fundamentalna osobina koju ovim radom posebno tretiram upravo promena, preobražaj, i to sveta simbola u svet igre, i obrnuto sveta igre u svet simbola.

Biće igre u svetu slike likovnog umetnika koji je u neprekidnom stvaralačkom procesu, a što je suštinska karakteristika homo ludensa i put ka njegovom prisustvu u životu umetnosti, jeste ono što ću nastojati da u svom doktorskom radu objasnim, razložim na gradivne komponente, ličnim i onim drugim primerima potkrepim, te ponovo sastavim i prepustim svome toku. To direktno ukazuje na dominantne ideje mog aktuelnog izraza i pledira da likovno ostvari (materijalizuje) atmosferu preobražaja kao neizbežne i željene relativne konstante ljudskog postojanja.

Biće igre je zapravo i pre svega neminovnost prelaska jedne životne i umetničke faze u drugu, prelazak iz sveta detinjstva u svet zrelog čoveka, slobodno prisustvo u vremenu kao otvorenoj pozornici ritmične i permanentne smene stanja i atmosfera u vaskolikim dešavanjima koja nas okružuju. Iako promene jedna drugu stižu, nisu one sve bliske pojmu preobražaja umetnika i njegovog dela, kao procesa koji je poklon čoveku koji poseduje snagu da ga vodi i usmerava prema oblikovanju stvaralačke energije, odnosno kao procesa svojevrsne metanoje.

Jelena Šalinić Terzić

Biografija Jelene Šalinić Terzić