Radionica letnje umetničke škole u Leskovcu

KONKURS
za učešće na radionicama
Letnje umetničke škole u Leskovcu

GRAD: BUDUĆNOST TRADICIJE / TRADICIJA BUDUĆNOSTI

Univerzitet umetnosti u Beogradu tradicionalno organizuje Letnju umetničku školu kao interdisciplinarni istraživački projekat vezan za pojedine gradove u Srbiji. Letnja škola je otvorena za studente Univerziteta umetnosti i inostrane studente partnerskih škola. Ove godine Letnja umetnička škola organizuje se 18. put, a grad u fokusu je Leskovac.
Letnja umetnička škola, pretežno fokusirana na gradove van metropole, može biti snažan podsticaj decentralizaciji kulture. Grad Leskovac, jedan od prvih i najvažnijih centara industrijske revolucije u Srbiji – nekada poznat kao Mali Mančester, biće inspiracija za polaznike iz najšireg spektra umetničkih disciplina. Svekoliko urbano nasleđe koje je iz različitih istorijskih razloga danas ugroženo služi kao polazište za savremena čitanja. Umetničke interpretacije, nadamo se, mogu doprineti podizanju svesti o važnosti tog nasleđa i biti podsticaj za budući razvoj.

Učesnici

Program je namenjen studentima fakulteta FLU, FMU, FPU i FDU Univerziteta umetnosti, kao i studentima partnerskih škola iz inostranstva.

Vreme i mesto održavanja

Od 12. do 19. jula 2018. godine u Leskovcu

Rok za prijavljivanje

4. jun 2018. godine

Dokumenta za prijavljivanje

– Popunjen prijavni formular

– Umetnička biografija za studente FMU i FDU, odnosno portfolio za studente FLU i FPU*

*portfolio treba da sadrži 5 do 7 odabranih radova

Za dodatne informacije možete nam se obratiti mejlom lus@arts.bg.ac.rs.

Radionice

1. Urbani identiteti – savremene interpretacije

2. Nova prošlost – genius loci Vučje

3. Leskovac – sećanja koja otvaraju horizonte budućnosti

4. Gradska pesma međuratnog Leskovca – novo čitanje

Univerzitet umetnosti obezbeđuje smeštaj i ishranu studenata u Leskovcu.

PROGRAM RADIONICA

Urbani identiteti – savremene interpretacije

Radionicu Urbani identiteti – savremene interpretacije vodi Biljana Branković, docent Fakulteta primenjenih umetnosti.

Ova radionica ispituje urbani identitet Leskovca, njegove istorije nasleđa i gradskih priča. Cilj istraživanja predstavlja odabir jednog prepoznatog potencijala, formiranje lične reakcije i predlog autorske intervencije u konkretnom javnom prostoru. Mediji izražavanja su raznoliki – od maketa i prototipa u razmeri, preko fotomontaža, sve do kratkih filmova i dešavanja u prostoru.

Nova prošlost – genius loci Vučje

Radionicu Nova prošlost – genius loci Vučje vodi Svetlana Volic, docent Fakulteta likovnih umetnosti.

Polje delovanja ove radionice vezano je za Vučje, gradić u neposrednoj vezi sa Leskovcem, u kojem postoje kapitalni objekti elektro industrije, tekstilne industrije i modaliteti luksuznog stanovanja nekadašnjih vlasnika. Cilj radionice je dokumentovanje ovih aspekata, produkcija umetničkih dela vezanih za pomenuto nasleđe i neka vrsta predloga budućih intervencija. Rezultati ove radionice biće prikazani u okvirima izložbe u Leskovačkom kulturnom centru.

Gradska pesma međuratnog Leskovca – novo čitanje

Radionica Gradska pesma međuratnog Leskovca – novo čitanje koju vodi Branka Popović, docent Fakulteta muzičke umetnosti, temelji se na objavljenim zbirkama urbanog muzičkog nasleđa Leskovca. Polaznici radionice će imati priliku i zadatak da daju savremena čitanja tog nasleđa i da ih prilagode dečjem horu. Ishod radionice biće javni koncert međunarodno priznatog hora Zvezdice koji će izvesti stare pesme u autorskim čitanjima polaznika LUŠa.

Leskovac – sećanja koja otvaraju horizonte budućnosti

Radionica Leskovac – sećanja koja otvaraju horizonte budućnosti koju vode Milena Dragićević Šešić, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti i Jovana Karaulić, doktorandkinja, za cilj ima uspostavljanje nove kulture sećanja, sa posebnim fokusom na period njegovog uspona, do početka Drugog svetskog rata. Radionica, koja ima i naglašenu teorijsku dimenziju, analizira procese oblikovanja kulturnog života u gradu, interpretira preplete različitih identiteta i uočava ključne aktere umetničkog i intelektualnog života. U okviru procesa rada biće razmatrane teme među kojima su kulturološko značenje grada – identitet i simbolička vrednost, strategije gradskog razvoja i strategije kulturnog razvoja, čitanje grada, politike sećanja i uloge usmenih istorija i ličnih sećanja u očuvanju autentičnosti urbanih celina.

Prijavni formular
Konkurs
LUS Program complete